Kompanija „Nestle” otvorila novu fabriku u Surčinu

Bez autora
Feb 27 2024

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas u Surčinu, zajedno sa predstavnicima kompanije „Nestle”, novu modernu fabriku za proizvodnju obroka na biljnoj bazi, u koju je uloženo više od 80 miliona evra.

Vučić je tom prilikom istakao da osnivač kompanije Henri Nestle, koji je uspeo da stvori ovakvog svetskog poslovnog giganta, može da bude uzor za novu, drugačiju i inventivnu Srbiju.

On je ukazao na to da ova kompanija nije tražila nikakve podsticaje za izgradnju nove fabrike, u kojoj je zaposleno 220 ljudi, uz napomenu da je iz Švajcarske u poslednjih 12 godina u Srbiju došlo 2,4 milijarde evra direktnih investicija.

Želimo da privučemo još mnogo švajcarskih kompanija, poručio je predsednik i konstatovao da je Srbija najzainteresovanija za jedinstveno tržište Evrope od svih zemalja Zapadnog Balkana.

Takođe, Vučić je naveo da naša zemlja ima veliku sirovinsku bazu i da uzgaja gotovo sve ratarske proizvode, ali da je potrebno ne samo da ih izvozi kao sirove proizvode, već i u vidu gotovih proizvoda.

Generalna direktorka kompanije „Nestle” za Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju Marjana Davidović navela je da je nova fabrika završena nakon dve godine kontinuiranog rada i poručila da ova kompanija želi da nastavi sa investiranjem u Srbiji, jer se to pokazalo kao dobar potez.

Želimo da namirnice uzgajamo lokalno, pre svega soju, da ih preradimo i nakon toga izvezemo na tržište EU, objasnila je ona i predočila da je fabrika ekološka i da koristi isključivo zelenu energiju, te da može da bude dobar primer ostalim fabrikama u Srbiji, ali i u EU.

Davidović je precizirala da nova fabrika ima površinu od 18.000 kvadratnih metara i da je opremljena najnovijom tehnologijom za proizvodnju za tržište Evropske unije.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid čestitao je kompaniji „Nestle” na uspešnom poslovanju u Srbiji, dugom skoro dve decenije, ali na tome što zapošljava više od 1.700 ljudi.

Šmid je rekao da je sve veća popularnost i potražnja za proizvodima na biljnoj bazi i da je zato „Nestle” odlučio da baš u Srbiji izgradi ovaj pionirski poduhvat i fabriku.

On je ukazao na to da je Švajcarska jedan od najvećih investitora u Srbiji i da njihove kompanije ovde zapošljavaju ukupno 14.000 ljudi, dodajući da je bilateralna saradnja na visokom nivou, te da je ova zemlja posvećena daljem jačanju dobrih odnosa sa Srbijom.

Otvaranju fabrike prisustvovali su i ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković i predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik